Vissen op Sardinië

S'Archittu Oristano

Vissen op Sardinië

Donderdag 14 juli 2016 ben ik samen met mijn vriendin vertrokken naar Sardinië voor iets langer dan een week. Zaterdag 23 juli vlogen we terug.

Het zou geen pure visvakantie worden, maar ik neem altijd een reishengeltje mee in het vliegtuig en en doosje kunstaas. Mijn favoriete reishengel voor in de koffer is de Spro Insync 2.0 Travel Spin 2,37 m 15-50 gr met een transportlengte van 65 cm. Gecombineerd met een licht spinmolentje kan ik hiermee behoorlijk wat kanten op. Ook vind ik de Abu Garcia Diplomat reishengel een prima allround reishengeltje.

Ik had van tevoren van informatie ingewonnen op het internet, maar echt uitgebreid was het niet. Sardinië is een eiland van Italië dat ligt in de Tyrreense Zee dat grenst aan de Middellandse Zee. In Sardinië kun je vanaf de kant onder andere Zeebaars, Zeebrasem, Barracuda, Amberjack, Leervis, Bluefish en zelfs Blauwvintonijn vangen. In de binnenlandse rivieren is ook forel te vangen.

Ik kwam voornamelijk voor de bluefish, de leervis en misschien een zeebaars. Voor de zeebaars bleek het echter niet het beste seizoen te zijn. Zeebaars wordt op Sardinië richting het najaar goed gevangen.

We vlogen op Olbia en vanaf daar zijn we langs de oostkust naar beneden gereden om vanaf daar via de westkust terug om hoog te rijden.

Mijn vriendin heeft een kaartje getekend van deze route die overigens aan te raden is:

 

Golf van Orosei

De Golf van Orosei ligt aan de oostkust van Sardinië. Het maakt onderdeel uit van het Gennargentu National Park. Langs de kustlijn liggen fotogenieke stranden met mooie rotsformaties. De stranden liggen schitterend tussen de hoge kliffen en zijn alleen per boot of te voet bereikbaar.

We hebben behoorlijke wandelingen gemaakt op zoek naar afgelegen stranden en plekken waar ik wat kon vissen. Toch blijft het moeilijk vissen vanaf de kant. Het water is hier vrij rustig, weinig stroming en in deze periode is het behoorlijk warm en vaak druk in het water. Beter is het om ‘s avonds bij schemer de pierhoofden, havens en andere broedplaatsen te bevissen.

Vissen pier Orosei

Piertje bij Orosei

Marina Orosei

Haven bij Orosei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Golf van Orosei niet heel veel gevist, ook behoorlijk toeristisch. Hoe zuidelijker hoe gezelliger ik het vond tijdens onze trip.

Villasimius

Villasimius is echt een aanrader. Ook wel toeristisch, maar voornamelijk Italianen die hier vakantie houden. Aansluiten bij de redelijk volle stranden is niet zo ons ding, dus wederom veel gereden en gelopen om uiteindelijk schitterende afgelegen stranden te vinden met azuurblauw helder water, hier staat Sardinië om bekend.

Villasimius Punta MolentisVillasimius Punta Molentis

Villasimius Porto Sa Ruxi

Qua vissen was het hier iets beter te doen. Villasimius heeft een vrij grote marina met een aantal piertjes. Het is niet altijd toegestaan om te vissen van de havenhoofden en de pieren, maar ‘s avonds en ‘s nachts wordt het vaak gedoogd.

Villasimius Porto Sa RuxiVillasimius Porto Sa Ruxi

Villasimius Fortezza Vecchia

Echter, ook hier geen visje kunnen vangen…

Perda LongaVillasimius Fortezza Vecchia

Capo Malfatano SardiniëCapo Boi Villasimius

Snorkelen in Sardinië

Aangezien het overdag vaak te heet was om te vissen en het dan sowieso redelijk kansloos is om een roofvis te vangen ben ik overgestapt op het snorkelen en dat is in Sardinië ongekend mooi. Het water is kraakhelder, de bodem is mooi rotsachtig met een mooi diepteverloop. Hierdoor is het een trekpleister voor verschillende soorten vissen zoals papegaaivis, trekkervis, harder en zeebrasem.

Een nieuwe hobby is geboren…

In Villasimius zijn we met een boot op excursie geweest en tijdens het snorkelen hebben we fantastische beelden mogen schieten van een ietwat enthousiaste Grey Triggerfish (grijze trekkervis) die erg nieuwsgierig was naar onze camera en uiteraard de garnalen.

Grijze Trekkervis-tijdens snorkelen Sardinië

Briljant filmpje kunnen maken:

Cagliari

Van Villasimius op naar Cagliari, de hoofdstad van Sardinië. Nu bleek de drang om serieus te vissen niet meer te onderdrukken. Ik ben op zoek gegaan naar een gids zodat ik met een visboot mee kon. Dat bleek lastig, uiteindelijk kwam ik uit bij Dirk Kastner van Secrets of Sardinia. Dirk is een Duitser die lang geleden tijdens een vakantie verliefd is geworden op Sardinië en even later emigreerde. Dirk is naast natuurgids ook visgids.

Hij en zijn maatje hebben mij en mijn vriendin bij ons appartement opgehaald om vanaf de kant enkele stekken te bevissen. Zeebaars was mogelijk, maar meer richting het najaar gaf hij aan. Daar waar een zoetwater rivier uitkomt in zee is top voor de zeebaars gaf hij aan.

Hij gaf aan dat de kans op een bluefish of heel misschien een leervis of kleinere blauwvintonijn tot de mogelijkheden behoorde. Dat heb ik geweten ook. Cagliari heeft behoorlijk veel havens en we hebben een aantal havens aangedaan waar je prima vanaf de kant kan vissen. De bluefish, leervis en blauwvintonijn jagen de scholen harders met een bruut geweld op tegen het wateroppervlakte of de kademuren waardoor het een makkelijke prooi wordt.

Cagliari sardinië

Twee uur voordat de zon ondergaat tot een uur na zonsondergang is de beste tijd gaf Dirk aan en eigenlijk kun je dan de rest van de nacht nog goed vis vangen. Hij heeft niet gelogen, ik heb enorme scholen harders opgejaagd zien worden door tonijnen en bluefish, wat een geweld! Op 100 meter goed te horen om vervolgens het water te zien koken.

Vissen Marina Cagliari

Ik leende een hengel van Dirk en wij visten hier met grote Yo-Zuri poppers en ander oppervlakte kunstaas. Ook een soort ‘suspending’ lepels en Shimano Suspending Waxwing Jigs. Ik loste een kleine bluefish, maar verder bleven de strikes uit. Iemand verderop ving wel een mooie bluefish op de dobber met een levende harder eronder. Zo vissen ze veel in de havens.

Op enkele andere plekken nog geprobeerd een zeebaars of een barracuda te vangen, maar helaas bleef dit uit. Het was mij deze vakantie niet gegund, wel genoten overigens.

Vissen Marina CagliariVissen Marina Cagliari

S’Archittu

Van Cagliari zijn we via Oristano naar S’Archittu gereden. Een behoorlijk stukje rijden, maar de moeite waard. Een klein dorpje aan de westkust, ontzettend gezellig en ook hier weer fantastische strandjes.

Hier was het ideale vervoersmiddel de kano, een keer een hengeltje meegenomen, maar weinig serieus gevist. Je kunt hier wel goed vissen, verder op in de zee liggen mooie rotsen waar je vanaf kunt vissen.

S'Archittu Oristano

S'Archittu OristanoS'Archittu Oristano

S'Archittu Oristano

Bosa

Vanaf S’Archittu zijn we een dagje naar de marina van Bosa gereden. Hier mondt de rivier de Fiume Temo uit in zee en deze plek staat bekend als een goede zeebaarsstek. Echter is het in de zomer moeilijk zeebaarzen, wel even geprobeerd.

Bosa OristanoBosa Marina

Ze werden er wel gevangen overigens…

Bosa zeebaars

Bosa Oristano Fiume Temo

Bosa monding van de Fiume Temo

Bosa monding van de Fiume TemoBosa monding van de Fiume Temo

Hengelsportwinkels Sardinië

We hebben verschillende hengelsportwinkels bezocht in Sardinië. Zeker in Cagliari zijn er diversen te vinden. Materiaal is voornamelijk Penn, Rapala en wat Japanse merkjes. Lang niet gek.

Tot slot

Sardinië is een prachtig vakantie-eiland, zeker als je van zwemmen of snorkelen houdt. Heerlijk weer, schitterend water en vriendelijke mensen. We komen zeker een keer terug, vis of geen vis.

Snorkelen Sardinië


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim (1988) is de beheerder van hengelsport weblog Vissenmetkunstaas.nl en vist voornamelijk op snoek, snoekbaars, zeebaars, kabeljauw en karper. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.


4 Reacties op "Vissen op Sardinië"

  1. Geplaatst door David op 05/03/2018 om 10:45

    Leuk verhaal Tim! Ik ga met mijn vriendin twee weken naar Sicilië in juli.
    Op zoek naar informatie, zo kwam ik hier terecht.
    Ik heb een 2500 stradic maar nog geen reishengel, any tips?

    Gr David

    Arnhem, 2018

    Reageer hierop

    Tim - Beheerder reageert:

    @David,

    Hi David, prima molentje inderdaad. Ik vis veel met deze reishengel: Spro Insync 2.0 Travel Spin 2,37 m 15-50 gr. Weet niet of die nog online te krijgen is. Anders vind ik dit ook een fijn allround reishengeltje: Abu Garcia Diplomat

    https://zijn.samenresultaat.nl/click.asp?ref=618087&site=14606&type=text&tnb=2&diurl=https%3A%2F%2Fwww.visdealshop.nl%2Fhengel%2Fabu-garcia-diplomat-904ml-12-30g-2-74m.htm

    gr Tim

    Reageer hierop

  2. Geplaatst door Thomas op 28/01/2019 om 12:01

    Hi Tim,

    Leuk verhaal hoor! moet vast een leuke reis geweest zijn. Als je nog’s teruggaat dan pak ik je mee vissen vanuit La Caletta – dan zorgt Fabio er zeker voor dat je een tandbrasem kan drillen 🙂

    Reageer hierop

    Tim - Beheerder reageert:

    @Thomas,

    Hi Thomas, dat ga ik onthouden! Leuke website heb je, erg handig.

    Wellicht spreken we elkaar.

    gr Tim

    Reageer hierop

Reageer op "Vissen op Sardinië"