Met dood aas op snoek en snoekbaars
Met dood aas op snoek en snoekbaars
Het water wordt kouder en dit weekend gaat de wintertijd in. Een uitgelezen kans om met dood aas het grote wild te belagen. De snoek en snoekbaars gaan vetreserves opbouwen voor de winter, een dode aasvis presenteren in het najaar staat vaak garant voor mooie dikke roofvis.
Statisch of actief vissen met dood aas?
Er kan op verschillende manieren gevist worden met dood aas, onderverdeeld in statisch of actief. Bij het statisch vissen kan er gekozen worden voor het vissen met een dobber en een dode aasvis gepresenteerd op half water of op de bodem. Er kan ook zonder dobber, maar met een loodsysteem gevist worden op de bodem waarbij de hengel via de top, een waker of een optonic de aanbeet registreert.
Overdag geef ik de voorkeur meestal aan de dobber aangezien ik de aanbeet op een dobber ontzettend gaaf vind om waar te nemen. Daarnaast kun je met een dobber ook gaan slepen om wat actie mee te geven. Soms wil dat net het verschil maken tussen aanbeet en geen aanbeet.
‘s Avonds switch ik vaak naar een vastlood of een schuiflood syteem waarbij de dode aasvis op de bodem wordt aangeboden en ik de hengel op een optonic leg. Het is wat minder spectaculair, maar enorm effectief. Zeker voor de snoekbaars die vaak ‘s nachts jaagt.
In alle gevallen gebruik ik een takel met één of twee dreggen, afhankelijk van de grootte van de aasvis, en een vaste haak door de neus.
Fireball jig
Voor het actief vissen op snoek en snoekbaars gebruik ik vaak het fireball systeem. De fireball jig behoort inmiddels tot een van mijn favorieten voor het vissen met dood aas. De fireball jig is een jighead met een extra oogje waar een takeltje aan te bevestigen is. De jighead met haak of soms een pin gaat door de kop/neus van de aasvis en het takeltje met dreg door de rug- of staartvin.
Vervolgens kun je de fireball jig actief verticalend en diagonalend vissen op en rond de bodem. Zeer effectief voor de snoekbaars en ook snoek en baars klappen hier vaak op. De fireball jig kan ook als bijhengel in de steun worden gevist vanuit de boot. Belangrijk hierbij is dat er een hengel gebruikt wordt met een wat zachtere top, bijvoorbeeld een dropshothengel, zodat de aanbeet goed geregistreerd kan worden.
Dropshotten met bliek/spiering op snoekbaars
Tot slot is het dropshotten met een bliekje of een spiering net boven de bodem een zeer effectieve methode om mooie snoekbaarzen te vangen. Ook gebeurt het regelmatig dat een snoek of baars het visje niet kan weerstaan. Bij het dropshotten maak ik vaak van een fluorocarbon onderlijn en een enkele dropshothaak. Bij een aanbeet van een grote snoek dient het geluk aan je zijde te zijn, vaak schuurt het fluorocarbon door op de tanden van de snoek, maar zeker niet altijd.
Met makreel/sardine op de snoek
Mijn favoriete aas voor het vissen op grote snoek is toch wel makreel of sardine. Doordat dit vettige vissoorten zijn komt er een mooi oliespoor vanaf wat maar moeilijk te weerstaan is voor de snoek. Daarnaast zijn makreeltjes van de markt vaak wat groter dan de voorns die te koop zijn bij de hengelsportzaak, hierdoor kan er gericht worden gevist op grote snoek.
Belangrijk hierbij is dat er gebruik wordt gemaakt van een stevige dood aas hengel aangezien het gewicht van de makreel en het loodsysteem en/of dobber al aan de hoge kant is, komt daar nog een metersnoek bij dien je wel genoeg power in de hengel te hebben tijdens de dril…
Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.
Gerelateerde artikelen
Reageer op "Met dood aas op snoek en snoekbaars"